logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
18 Northumberland Avenue, London, UK
(+44) 871.075.0336
ouroffice@vangard.com
Follow us

Video och fem steg för att komma igång med det

Kom igång med video

Video och fem steg för att komma igång med det

Det är lätt att tro att det är väldigt tid- och resurskrävande att börja producera och publicera bra och relevant videocontent. De kan det vara, går man in och kollar budgetarna hos Volvo, IKEA och McDonald´s så är dem skyhöga.
Men idag har de flesta systemkameror och smartphones inbyggd videofunktion. Det finns även gratisprogram för redigering och klippning som finns online och dem är inte så avancerade som man kan tro. Här får du fem tips på hur du kommer igång med rörligt innehåll.

Börja filma

Första tipset är enkelt. Börja filma, ju mer desto bättre. Har du fotograferat med en kamera tidigare så behöver steget till att börja filma inte vara stort. Testa dig fram, våga testa olika inställningar. Lek med kameran och se vad som fungerar och se hur ljus och rum påverkar resultatet. Filma, klipp, redigera och testa igen!

Låt allt ta sin tid

Det går att göra en relevant, bra och intressant film utan att varken klippa eller redigera filmen. Men idag så sker ca 50% av jobbet när man är klar med filmningen. Idag finns det massor av olika program för redigering som både är gratis och lätta att lära sig. iMac har iMovie, PC har Windows Movie Maker och för IOS och Android så finns Premiere Clip. Dessa program går utmärkt att starta i för att i ett senare skede köpa ett vassare program med fler funktioner. Men för det som bara vill skapa enkla videos så är gratisprogrammen tillräckliga. De flesta system är ganska enkla att använda och skulle man köra fast så finns det väldigt många guider på YouTube och olika forum.

Bra ljud gör stor skillnad

Har du sett en skräckfilm med ljudet avstängt? Då vet du att halva upplevelsen försvinner, musik och ljud kan förstärka och förändra känslan man vill förmedla i en film. Se till att lägga tid på ljud som passar bra med de som du vill nå ut med. Om du intervjuar så se till att ha kameran nära eller ha en extern mikrofon. Kamerors inbyggda mikrofoner är oftast väldigt begränsande, har man inte en extern mikrofon så kan det fungera att spela in ljudet på sin mobil för att senare lägga till ljudfilen i videon. Tänk på att regn och vind kan ge onödigt brus, samt undvik bullriga miljöer.

Tanken bakom filmen

En sak som är lika viktig som bild och ljud, är såklart innehållet i filmen. Det ska vara intressant och värdefullt innehåll och följande frågor kan vara bra att ställa till sig själv innan man börjar.

  • Vad ska filmen handla om?
  • Har jag något att berätta?
  • Vad är budskapet?
  • Vem vill jag ska se min film?
  • Om du har en story som ska följas?

Se till att skriva ner eller rita upp hur upplägget ska se ut och tänk på hur du ska göra för att mottagaren ska kunna hänga med.

Filma mycket

I början ska du undvika att göra för långa filmer med långa tagningar, det blir lätt tråkiga att kolla på. Gör det kort och klipp bort allt onödigt. Har du specifik information du vill nå ut med så är det bättra att dela upp det i korta sekvenser. Eller att göra flera kortare filmer. Men samtidigt är det bättre att filma för mycket än för lite, just för att säkerställa att man får tillräckligt med material som fungerar. Av tio klipp så är det ca ett du använder i slutändan, så filma mycket men var beredd att klippa bort ännu mer.

Att producera och publicera bra videos behöver inte vara avancerat. Tänk på ljud och ljus och vad du vill förmedla. Ladda ner ett gratis videoredigeringsprogram och börja klippa. Med tiden så kommer du lära dig vad som fungerar bäst och vad som fungerar mindre bra. Det sista som behövs är att våga.

Vill du ha hjälp med content? Skriv till oss så ser vi om det är något som vi kan hjälpa till med.

Lycka till!

No Comments

Post a Comment