logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
18 Northumberland Avenue, London, UK
(+44) 871.075.0336
ouroffice@vangard.com
Follow us

Tips på hur du skyddar dig online

säkerhet på webben Autogrowth

Tips på hur du skyddar dig online

Internet växer så det knakar och de har det i princip gjort sedan dag ett. Webbplatser blir bara fler och fler och internet kommer bara att fortsätta växa.

Våra produkter i hemmet kommer vara uppkopplade, vi kommer studera via internet, beställa mat och kolla på TV genom internet. Vi går rundor med en mindre dator i vår ficka eller väska nästan alla timmar på dygnet. Trots att datorer är ett så vanligt inslag i vår vardag så är det fortfarande relativt få som skyddar sig när de surfar. De förstår inte de stora riskerna är med den ständiga interaktionen med olika tekniker. Det kan vara att få sin identitet stulen, eller så är du kanske bara orolig att storebrorssamhället övervakar vad du gör? I en undersökning uppgav hela 47 procent att de inte känner sig trygga med att lämna ut sitt kreditkort när de handlar på nätet, medan endast 29 procent sa sig vara trygga med att handla med kort. Här kommer några tips på hur man är säker online, både vid surf och vid köp genom olika webbplatser.

1. Handla från trovärdiga webbplatser

Det säger sig själv, handla endast från webbplatser som verkar vara autentisk. Är det ett välkänt företag, så se till att webbadressen är korrekt så att du inte har hamnat på en bluffsida. Är det en ny webbsida för dig, så kan du göra lite research om sidan. Google sidan och företaget, och se om du får upp några recensioner, kommentarer från andra användare som kanske har handlat från sidan tidigare. Alla kan få några dåliga recensioner, men om det dyker upp kommentarer om ”scam” och ”bluff” är det läge att ifrågasätta ifall du verkligen ska handla från företagets webbplats. Det är förvånansvärt många som inte har kolla på vilket företag de ger sina kortuppgifter till, eller hur säker deras betalningsmetod är. Se även till att inte handla från e-handlare som inte har SSL-certifikat på webbplatsen. Detta visas i webbläsaren vid adressfältet, leta efter hänglåset. 

2. Ha en uppdaterar browser

Google Chrome, Internet Explore, Safari, är alla olika webbläsare för att komma ut på internet. Dem gör alla i princip samma jobb med, hur dem gör det är väldigt olika. Det finns inget rätt eller fel browser att använda utan det är en smaksak. Men se till att alltid ha er webbläsare uppdaterad. Det dyker löpande upp säkerhetsbrister i webbläsare och insticksprogram (som exempelvis Flash och Java). I takt med att säkerhetsbrister upptäckts patchas webbläsare och insticksprogram. Därför är det av största vikt att man hela tiden uppdaterar till den senaste versionen.

3. Handla inte över publika trådlösa nätverk

Visst är det praktiskt att kunna beställa saker som du behöver när du har lite dötid. Det kan vara att du sitter på ett gratis-wifi på flygplatsen ett cafe eller på biblioteket. Men tyvärr så är det ingen bra idé att shoppa vid dessa tillfällen. Då det helt enkelt kan vara osäkert, om du inte använder dig av VPN (som krypterar din webbkommunikation) så kan någon med god teknisk kompetens som sitter på samma nätverk se dina användarnamn, lösenord och eventuellt även kreditkortsuppgifter ifall informationen inte överförs krypterat.

4. Blockera  Tredjeparts-cookies

Ett enkelt knep som kommer höja din integritet när du surfar är att blockera cookies. En Cookie är en liten fil med information som sparas på din dator när du besöker en hemsida. Denna informationen kan sedan användas av hemsidan för att se vad du gjort på sajten. Vissa cookies förenklar genom att komma ihåg dina inloggningsuppgifter osv.

Tredjeparts-cookies däremot används av en annan hemsida än den du faktiskt besökte.

Du känner säkert igen det – du har kikat på en flygbiljett till London och helt plötsligt börjar det dyka upp reklam för alla möjliga flygbolag på alla sajter du besöker.

Det enklaste sättet att blockera cookies är genom att antingen ändra säkerhetsinställningarna i din webbläsare eller installera ett webb tillägg såsom Ghostery.

5. Följ inte länkar i mail eller annonser

Det har och är fortfarande vanligt att människor försöker vilseleda andra till webbplatser som de själva kontrollerar. Genom att göra utskick eller annonsera med erbjudande som nästan är för bra för vara sant. Så får de personer att klicka sig in till en webbplats som vid en första titt ser autentisk ut men som i själva verket är bluff rakt igenom. Såg det ut att vara ett erbjudande från Elgiganten? I så fall kan du skriva i webbadressen till företagets webbplats i din webbläsare, istället för att följa en misstänkt länk.

 

Följer du dessa tipsen så kan du vara ganska lugn när du surfar. Ser du något som inte stämmer, så gå bort från sidan och gör research om den. Lycka till!

 

No Comments

Post a Comment