logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
18 Northumberland Avenue, London, UK
(+44) 871.075.0336
ouroffice@vangard.com
Follow us

Tre tips på hur du gör din hemsida snabbare

Optimering av webbplatser

Tre tips på hur du gör din hemsida snabbare

Vill du göra din hemsida snabbare? Klokt val av dig, idag finns det flera anledningar att förbättra din hemsida så den laddas snabbare. För varje extra sekund som din hemsida laddar så ökar risken för att besökare lämnar hemsidan och går till någon av dina konkurrenter.

En studie från Google visar att 53% av dina mobilbesökare överger webbplatsen om det tar mer än tre sekunder att ladda. Inte nog med det, Google använder laddningstiden av din webbplats som en viktig rankningsfaktor för deras sökmotor. En snabbare hemsida kommer ge dig nöjdare kunder men också bättre positioner på Google. Det finns några vanliga misstag som kan göra mindre underverk för hemsidans laddningshastighet, i detta inlägg kommer jag att gå igenom de tre vanligaste misstagen.

Caching

Varje gång du går in på en hemsida så lagras sidans innehåll såsom texter och bilder i din webbläsares minne. Detta kallas för Leverage Browser Caching och gör så att minnet undviker att ladda in hela hemsidan, om och om igen. Personen eller gruppen som har byggt hemsidan kan skapa egna regler för hur länge data får lagras i webbläsaren. Generellt så kan bilder och videos lagras i upp till ett år medans HTML-element kan lagras i två till tre dagar.

Bildoptimering

Det absolut vanligaste misstaget som slöar ner din hemsida är att bilderna och inte är i rätt storlek och inte är komprimerade. Bilder är oftast den typ av fil som tar störst plats och spelar stor roll för webbsidans prestanda. Tänk alltid på att försöka anpassa storleken på bilden efter formatet som visas på webbplatsen.

Exempel. Har en bild som ska ska vara 500×300 pixlar, då finns det ingen anledning till att ladda upp en bild som är 2000×2000 pixlar.

Förutom att sätta rätt storlek på bilderna så skall du även komprimera dem, detta går att göra i en mängd olika verktyg som går att Googla sig till. Bilder från moderna kameror är oftast flera tusen pixlar breda och höga, men på webbsidor så är det inte speciellt vanligt med så stora bilder. Ett fotografi från en kamera är oftast flera megabyte stor, medans en komprimerad bild oftast är mellan 40-100 kb.

JavaScript

Finns det onödiga funktioner och effekter på din hemsida? Då kan det dra ner sidans laddningstid. Ofta finns ett sidhuvud som laddas in på varje sida, detta sidhuvud brukar innehålla flera olika JavaScript som är resurskrävande. Så ställ dig frågan, är alla funktioner nödvändig? Gå igenom din hemsidas JavaScript med din webbutvecklare. Oftast så kan man skala bort några onödiga funktioner eller iallafall ändra så scriptet bara laddas på en sida och inte på alla.

Genom att åtgärda dessa tre misstag så kommer du med all sannolikhet få en snabbare hemsida, som även positionerar dig bättre på Google. Behöver du hjälp med ovanstående saker, skicka iväg ett mail eller slå oss en signal så ska vi hjälpa dig.

No Comments

Post a Comment